Меню Затваряне

Запек и усложненията му

 

Чревният тракт използва много вода за разтваряне на храната. В него трябва да се втечнят компонентите на твърдите храни, за да могат да бъдат екстрахирани техните жизненоважни съставки.

Разтворените компоненти на храната се абсорбират в кръвта и отнасят за преработване в черния дроб. Хранителните остатъци, които не подлежат на по- нататъшно разграждане, попадат в различни сегменти на червото, уплътняват се и се подготвят за изхвърляне.

Отпадъците запазват известно количество от водата, използвана за втечняване на храната. Количеството на водата в тях зависи от адекватността на количеството свободна вода в тялото. Тази вода служи като лубрикант и улеснява придвижването на остатъците по продължение на дебелото черво. Колкото по-голяма е дехидратацията в организма, толкова по-слаба е двигателната активност на дебелото черво. Този процес представлява още един от механизмите на тялото за справяне с обезводняването и за запазване определено количество водата чрез нагаждане на консистенцията и скоростта на придвижване на екскраментите.

Когато придвижването на остатъците се забавя, лигавицата на дебелото черво абсорбира голяма част от водата, изпражненията стават твърди и трудно подвижни, а изхвърлянето им става затруднено. Единственото естествено решение за облекчаване на запека е допълнителното приемане на вода и фибри, които имат свойството да задържат водата. Знайте, че хемороидите, дивертикулите и полипите са по-често срещани при хората, страдащи от хроничен запек.

Хроничната дехидратация и последващата й констипация предразполагат към рак на дебелото черво и ректума. Единственият начин за прочистване и профилактика на рак и полипи на дебелото черво е чрез редовно прилагане на чревната хидотерапия (в нашия Оздравителен център можете да приложите чревна хидроколонтерапия – ЧХТ).

ЧХТ пречиства напълно остатъците от неизходените екскременти, които може да останат с години по стените на червото. Чревната хидротерапия хидратира и също така възбужда преисталтиката на дебелото черво, и подпомага засилването на цялостния имунитет на организма.

На определено ниво на дехидратация затварянето на илеоцекалната клапа, която е свръзката между тънкото и дебелото черво, може да стане толкова енергично, че да доведе до спазъм, който се усеща като болка в долната дясна част на корема. Тази болка може да се обърка с възпаление на апендикса, който се обслужва от същите сетивни нерви. При жените болката може да се диагностицира погрешно като произхождаща от яйчника или матката и да доведе до напълно излишни скъпи,  сложни и опасни изследвания. Жените с болки в долната част на корема, на които са поставени диагнози като яйчникови кисти, възпаление на фалопиевите тръби и дори фиброиди, могат да проверят верността на диагнозата си, като изпият една или две чаши с вода. Ако болката изчезне, е възможно те просто да са жадни, и болките в тази част на тялото да сигнализират за локална дехидратация. Поради тази причина е жизнено важно да се приемат всекидневно достатъчно количество вода – между 2 и 4 литра дневно взависимост от индивидуалната конструкция на човека. „Да чакаш да ожаднееш, означава да умреш преждевременно и мъчително!“  

Запишете за нашият бюлетин за да бъдете сред първите научили за новите ни промоции.

Успешно се записахте за нашият бюлетин

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Оздравителен Център БЪДИ ПРОМЯНАТА! - Ибис will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.