Инструментален Вакуумен масаж

Вакуум масажът е съвременен апаратен масаж. За провеждането му при нас се използва апарат на фирмата Nemectron, който позволява да се работи с постоянен и променлив импулсен режим на налягането.

Вакуумните електроди (камбанки) се поставят по хода на лимфните пътища и затова този вид масаж действа като лимфен дренаж. Получава се куполообразно повдигане на кожата, водещо до разместването на слоевите й спрямо подкожните структури, което разединява (разкъсва) евентуално образуваните съеденително-тъканни срастватния и подпомага разнасянето и дренаирането на целулита. Зедно с тези материи се дренира междуклетъчна течност съдържаща токсини и метаболити от обяната на веществата. Тя се придвижва към регионалните лимфни възли. На това се дължи главно отслабващия ефект на процедурата. Този масаж още стимулира кръвообращението и повишава лимфопотока в организма. Израз на това е проявената хиперемия, а това свидетелства, че в тази зона се развиват интензивни механични и физиологични процеси, които оказват не само локален ефект, но по рефлекторлен път и общ. На предизвиканатa хиперемия се дължи и обезболяващия ефект на вакуум масажа. При дълбоко натрупване на целулит се препоръчва съчетаването на този тип масаж с ултразвукова терапия. Масажните движенията се извършват от крайниците към сърцето и могат да бъдат, както по права, така и по кръгообразна осмообразна или зиг-загообразна линия .

Лимфният дренаж се използва най вече при натрупан целулит, заболявания на опорно-двигателния апарат от травматично- възпалително и дегенеративно естество или обмени нарушения и най-вече затлъстяване.