Меню Затваряне

Новооткрити усещания за жажда

В дейсвителност някои психологични нарушения могат да бъдат просто сигнали за дехидратация. В тази кратка статия сме съберали и изредили най-често срещаните симптоматични състояния, които определено се дължат на факта, че просто сте жадни.

Чувството за безпричинна умора – Водата е главният източник за образуване на енергия в тялото. Дори и храната няма очакваната енергийна стойност, ако не е хидролизирана от вода. Енергийният източник за трансмисията на нервните импулси и за директивите за действие, които правят нещата да се случват, е хидроелектроенергията, образуваща се в нервните пътища и връзките им с мускулите и ставите.

Зачервяване на лицето – Когато мозъкът не може да извлече достатъчно вода за задоволяване на нуждите си, той дава указания за разширяване на кръвоносните съдове. Все пак лицето е рецепторна чиния, снабдена с огромно количество нервни окончания, които изпращат информация до мозъка за околната среда. Тези нервни окончания също се нуждаят от вода и кръвоносните му съдове се разширяват, когато снабдяването с кръв на мозъка се увеличава. Хората с червен нос и бузи (често се среща при алкохолици, поради по-силната дехидратация) са дехидратирани и се нуждаят от вода.

Лесна раздразнителност и прекомерна избухливост – Това е начин за измъкване чрез прекъсване на консумиращия мозъчна енергия процес. Дайте на раздразнителните хора 2 чаши с вода и ще видите как ще се успокоят.

Чувството за напрегнатост – Така фронталните части на мозъка изразяват опасенията си от дехидратация.

Обезсърченост и неадекватност – Аминокиселините се ползват за различни функции, включително за предаването на нервни импулси. Мозъкът оценява техния недостиг и се стига до невъзможност да изпълнява функциите си. Тяхното изчерпване е в резултат от дехидратация.

Депресия – Това е по-сериозна фаза на дехидратация, когато тялото е използвало част от антиоксидантите си, за да може да се справи с токсичните отпадъци от метаболизма, неизведени от тялото, поради недостатъчната продукция на урина. Мозъкът използва триптофана за производството на серотонин, меланин, триптамин и индоламин, които са жизненоважни невротрансмитери, балансиращи и интегриращи функциите на организма. Тяхната недостатъчност води до пасивност и депресия.

Тежест в главата – Белег при повишаване на кръвната циркулация, предвестник за мигренозно главоболие. Настъпва, когато повишеният прилив на кръв към мозъка не успее да хидратира мозъчните клетки. Те не могат да понесат неизхвърлените токсини и кисели вещества.

Нарушения на съня – Честите събуждания и трудното заспиване са в резултат на липса на достатъчно количество вода. Мозъкът изпраща сигнали, че за да има 6-7 часа сън, организама трябва да разполага с достатъчно количесто вода за изпарения чрез дишането и изпотяването. Приемането на вода и малко сол възстановява бързо ритъма на съня. Хидратацията позволява спокоен сън, без често събуждане.

Необосновано нетърпение – Бързата загуба на внимание е нетърпението. Когато мозъкът няма достатъчно енергиен резерв, спира изпълнението на тази си задача. Дори и да се нахраните, трябва да се преминат много стъпки на молекулярно преобразуване до складирането по клетките. Това е процес, който изисква вода за хидролиза, за да могат компонентите на храната да станат използваеми за организама като източник на енергия.

Кратко задържане на вниманието – Когато е силна дехидратацията, мозъкът спира изпълнението на фокусиране и усвояване на информация. Това се обостря особено при прием на газирани напитки, вместо вода.

Недостиг на въздух – Хора, без болодробно заболяване или инфекции, които се задъхват при леки натоварвания, трябва да приемат по – често вода.

Силно влечение към кафе, газирани напитки и алкохолни напитки – Това е условен рефлекс, който асоциира хидратирането с техното приемане, но в действителност се засилва дехидратацията. Продължителната дехидратация води до стрес, на който мозъкът отговаря с образуване на хормони на стреса, включително ендорфини – естествени опиати, помагащи на организма да преодолее дадена криза. Това води до пристрастяване към нивото на собствените ендорфини и честото употребяване на тези напитки.

Сънуване на вода – Подсъзнателната асоциация с намиране на източник на вода за утоляване на жаждата. По време дори на дълбок сън, мозъкът има способността да симулира дейности, за да даде указания на човека да извърши нещо, което е необходимо на организма.

 

Запишете за нашият бюлетин за да бъдете сред първите научили за новите ни промоции.

Успешно се записахте за нашият бюлетин

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Оздравителен Център БЪДИ ПРОМЯНАТА! - Ибис will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.