рефлексотерапия

Предполага се,че методът за въздействие в рефлекторните точки на тялото, чрез акупресура е възникнал в страните от далечния изток преди повече от 5000 години. От дълбока древност е известно, че след удар или травма човек разтрива и поглажда болното място при което то се облекчава. Акупресурата е прилагана най-напред в древен Китай за първа помощ при припадък или шок. Днес методът е поставен на научни основи. Това е метод при който пръстите докосват, притискат, разтриват или почукват определени биологично активни (акупунктурни или жизнени) точки по кожата за да отстранят заболявания или смущения във вътрешните органи, особено болка, умора, напрежение и предимно функционални болестни нарушения.

Акупресурата е приятна, безболезнена и безкръвна процедура, която не крие никакви рискове или усложнения. Обикновено се използва в ранния период на патологичните промени, преди още да се е развила болестта. Метнодът има диагностично, профилактично и терапевтично значение. В предболестното състояние, при появата на първите болестни симптоми, които са все още функционални, се появява болезненост в съответната точка. Така ранната диагностика дава възможност за ранна профилактика и предпазване от болестта.

Акупресурата се ползва най вече за повишаване защитните сили и жизнеността на организма, за тонизиране, ободряване, стимулиране и подържане на добро общо състояние. Чрез нея се увеличава кръвния и лимфния поток. Лечебният ефект на акупресурата се състои в премахване на ежедневните смущения и функционални болестни промени, особено предизвикани от стрес, пренапрежение и преумора. Прекъсва се порочния кръг между заболелия орган и вторичното рефлекторно огнище, потискайки изпращането на болкови импулси и благоприятствайки бързото преодоляване на неразположението или болестта. При бременни жени рефлесотепатията се прилага за стимулиране на организма и профилактика на плоскостъпието.

Акупресурата се прилага най често при нервно-психическо напрежение, преумора, главоболие, запек, невровегетативни смущения. Използва се още при неврити, плексити, радикулити, невралгии, миалгии, състояния след травми на опорно-двигателния апарат, артрозни промени в ставите, атрофия на мускулите, парези, запек, стомашно-чревни заболявания, алергии, белодлобна астма, грип и грипоподобни състояния, простудни заболявания, хипертонична и хипотонична болест и др. Противопоказанията за прилагане на акупресура са идентични с тези при чревната хидротерапия.

За по добър ефект, особено с лечебна цел, акупресурата се съчетава с други методи най честите от които са: класически или сегментарен масаж, зоно-терапия на стъпалата, водни процедури и др.