ултразвукова терапия

През последното десетилетия ултразвукът намира все по голямо разпространение като навлиза широко в диагностичната и терапевтичната практика.

В Оздравителен център БЪДИ ПРОМЯНАТА! – Ибис се използва ултразвуков апарат на фирмата Nemectron, който произвежда механични трептения с честота от 800 до 3000 Khz.

Проучванията показват, че ултразвукът действа хиперемиращо, противовъзпалително, антиспастично, фибриолитично и обезболяващо. Тези ефеки биха подпомогнали чревната хидротерапия. Ето защо съчетаването на двете процедури е оправдано.

Едно от основните действия на ултразвука е тиксотропното – обратимата промяна от гел в зол, вследствие на което настъпва подмладяване на вътреклетъчните структури. Това води до регенерация на тъканите и особено на съеденителната тъкан. Поради тази причината ултразвукът се използва за премахване на цикатрикси, бръчки, стрии и разбира се целулит. От друга страна ултразвукът действа обезболяващо поради проявения термичен ефект. Доказано е, че обмяната на веществата в тъканите се подобрява, повишава се проходимостта на нервните импулси, намалява се спазъма на напречната и на гладката мускулатура. Ето защо ултразвукът се използва в медицината за лечение на редица заболявания като: неврити, плексити, радикулити, дископатии, ставни заболявания, стомашно-чревни заболявания и редица още.

Преминавайки през телесните структури ултразвукът предизвиква трептене на клетките, което наподобява фин микро масаж и спомага за подобряване на тяхната обмяна и възстановяване. Установено е, че ултразвуковото налягане предизвиква в цитоплазмата вихрови движения,което лежи в основата на т.нар. микро масаж на тъканите. Разликата в налягането допринасят за изменение на отношението между ядрото и протоплазмата и улеснява дифузията през клетъчната мембрана,  с което действие се засилва клетъчната обмяна.

Съчетаването на някои масажни техники с ултразвукова манипулация има своето физиологично оправдание. Ултразвукът прониква по дълбоко в тъканните структури в сравнение с масажните приоми. Затова е правилно първоначално да се проведе масаж на засегнатата област, най-добре личебен лимфодренажен масаж, а след това да се приложи и ултразвук. Това съчетание позволява на масажното масло да проникне по-дълбоко под въздействие на ултразвука и да въздейства по-силно, по-бързо и по-ефективно.