Меню Затваряне

10 начина за пречистване на лимфната система

Лимфната система е една от най-пренебрегваните в нашия организъм. Всъщност тя работи усилено, за да отстрани бактериите и се бори с инфекцииите. Вместо да я игнорираме, ето няколко съвета за ефективното й пречистване и довеждане до функционирането й по най-целесъобразен начин.

 Каква представлява лимфата? Лимфата произвежда белите кръвни телца, които се борят, когато вируси, бактерии или чуждо тяло, навлезат в организма ни. Въпреки това рядко се говори за лимфната система. Лимфата е безцветна (белезникава течност), която е основна част от имунната система. Вие имате повече лимфа в тялото си, отколкото кръв. Лимфните възли произвеждат бели кръвни телца и филтрират лимфната течност. Може понякога да се възпалят и да се усещат под формата на бобови зърна (когато са подути). Това най-често се случва в областта на мишниците и шията.

Защо лимфната система се нуждае от пречистване? Най-познатото заболяване на лимфната система е лимфом. Определени рискови фактори могат да допринесат за Неходжкинов лимфом. Някои от тях са генетични рискове, които са извън нашия контрол, но някои са свързани с начина ни на живот, околната среда и други личностини фактори, свързани с нашите навици, които могат да се избегнат.

Подпомагането на лимфната система да работи оптимално означава, че по-бързо ще се преборим с потенциални заболявания. Лимфната система ще забележи чуждото тяло като нещо, което следва да бъде отстранено, и без да се стига до претоварване на системата, ще се справи с нашественика. Вместо усилията да са за отстраняване на токсините, които ние натрупваме, лимфата ще може по-лесно да отстрани болестта.
Излагането на химически обременена околна среда, инфекции и вируси, хронична стимулация на имунната система и неправилно хранене, може да допринесе за повишаване на риска от Неходжкинов лимфом. Колкото по-малко натоварваме организма с излишната храна, толкова по-здрави ще бъдем.

Ето и 10 начина за пречистване на лимфната система:

  1. Яжте чиста храна – Пречистваща диета също може да помогне на Вашата лимфна система, тъй като нейната работа е да премахне всичко, което не трябва да бъде в организма ни. Трябва да се избягват полуфабрикатни хрони, рафинирана захар, изкуствени ароматизатори, оцветители, подобрители, консерванти и т.н.
  1. Пийте повече вода – Лимфата се състои основно от вода. Дехидратацията натоварва лимфната система повече и я прави по-малко ефективна. Пиенето на достатъчно количество чиста, бистра вода ще помогне на лимфната система да функционира по-добре. Нормалният прием е около 2-4 литра вода на ден, според индивидуалната конструкция на човека.
  1. Компреси с рициново масло – Компресите с рициново масло се използват за пречистване на определени части от тялото, чрез прилагане на компреси върху чист памучен плат. Компресът се поставя върху областта, която се нуждае от пречистване, и се увива с найлон или фолио, като се оставя да преседи на мястото от 1 до 1 1/2 часа. Най-често компресите за подпомагане на лимфната система се правят в коремната област.
  1. Спортувайте – Скачането от 10 до 30 мин. на ден помага лимфата да не застоява и ефективно да се раздвижва. Можете да скачате на въже, на батут, да тичате или просто ходите бързо, да правите виброгимнастика или да подскачате на едно място по-продължително време. По този начин Вие подпомагате бързото извеждане на токсините от тялото. Ходенето пеша е също добър начин за повишаване на сърдечната дейност – лимфата се изпомпва до място, където тя може да бъде пречистена (лимфните възли) или до изхвърлянето й в черния дроб.
  1. Практикувайте йога – Йога позите като, например, краката нагоре по стената (легнали с повдигнати крака нагоре), раменна стойка с изпънати нагоре крака (саламба сарвангасана) и гледащо надолу куче (адхо мукхо) раздвижват кръвта и изтласкват лимфата към сърцето. Това ускорява скоростта на филтриране и пречистване на лимфната течност.
  1. Релаксирайте в сауна – Изпотяване чрез сауна терапия е друг начин да се увеличи циркулацията, като токсините се отделят през кожата и се подобрява лимфния поток. Контрастните душове (топло-студено) ефективно подпомагат циркулацията на лимфния поток.
  1. Масажи – Лимфодренажният масаж се използва активно като ефективна мауална терапия за пречистване и детоксикация на организма. Лимфният масаж е ефективен също и за лечение на лимфедема (т.е.: натрупване на лимфа в организма, след като лимфни възли са били премахнати в следствие на операция от рак на гърдата).
  1. Дишайте дълбоко – Концентрирането върху дълбоко вдишване, така че да можете да почувствате свиването на диафрагмата, помага на засилването на циркулацията на лимфата, а също така е и основен метод за намаляване на напрежението и стреса. Промяната на налягането в гръдния кош, засилва циркулацията на лимфната течност от крайниците и оттичането й към лимфните възли.
  1. Билков чай – Някои билки са подходящи за лимфно пречистване. Като дори обикновен билков чай може да свърши работа. Смесете невен, лепка и лопен, за да активирате премахването на лимфните токсини.
  1. Чревна хидротерапия – Чревната хидротерапия, не само че изчиства дебелото черво, но хидратира масивно организама, като по този начин се повишава циркулацията и се премахват токсините. Постоянно с кръвта се движат големи количества токсини, които лимфата не винаги успява да пребори и изхвърли.

Безопасната детоксикация на лимфната система ще Ви позволи тя да изпълнява оптимално своята функция и ще Ви даде най-добрата възможна имунна защита. По този начин, тялото ви ще бъде готово за битка следващия път.

Запишете за нашият бюлетин за да бъдете сред първите научили за новите ни промоции.

Успешно се записахте за нашият бюлетин

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Оздравителен Център БЪДИ ПРОМЯНАТА! - Ибис will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.