Меню Затваряне

4 прости правила за постигане на сияйно здраве

Поддържане на баланс между количеството на водата и солите в тялото – Най-добрият начин за постигане на този баланс е ежедневния прием на достатъчно вода. Както дехидратацията, така и нарушения солеви баланс водят до множество негативни симптоми и са основна предпоставка за появата на различни здравословни проблеми. Натрият контролира осмотичното налягане и баланса на течностите около клетките, а това е жизнено важно за нервните клетки. Калият, калцият, магнезият и цинкът са основните минерали, които задържат водата вътре в клетките и поддържат работоспособността им.

Упражняване на мускулите за засилване ефикасността на мозъчните функции – Физическите упражнения и умереното натоварване на обездвижените ни тела е с доказан стимулиращ и тонизиращ за мозъка ефект. Причината за това е проста: при натоварванията на организма мозъкът преминава в различен режим на работа. Два от най-важните невротрансмитери, които мозъка произвежда са триптофанът и тирозинът. Изчерпването на тирозин води до Паркинсонова болест, а на триптофан до липса на серотонин, триптамин и мелатонин, които пък са антидепресанти и регулатори на кръвната захар и кръвното налягане.

Избягване на дехидратиращи напитки, които увеличават количеството на токсините в тялото – Много често се смята, че водата може да бъде заменена с други течности. Това съвсем не е така!!! Ако изходим от най-просто нещо – формулата на водата, която всяко дете може да посочи – Н2О, съвсем точно би било да твърдим, че молекулата на водата се състои от 2 атома водород и един атом кислород. Никоя друга течност – нито чаят, нито кафето, нито безалкохолните напитки, нито соковете или пък млякото имат подобна структура. Нито дори газираната вода има същата структура, защото тя е предварително наситена с въглероден диоксид.

Кофеинът всъщност действа основно обезводняващо и с по-ниска степен ободряващо, а освен това той инхибира (блокира) ензимите, които помагат на паметта да работи. Такъв един ензим е фодфодиестеразата, който участва в процесите на развитие на паметта.

Диетичните кофеин съдържащи напитки с добавени изкуствени подсладители са едни от най-опасните за тялото ни. От една страна се получава измама за мозъка, че влиза енергия и се подава сигнал към мозъка, че е постъпила захар, а той от своя страна подава сигнал към черния дроб да не произвежда захар, като складира произведеното. Освен това организмът активно се дехидратира и се възбужда чувство на глад.

Алкохолът е също силно дехидратиращ, особено за мозъчните клетки, като инхибира действието на вазопресина. От друга страна дехидратацията на мозъка стимулира секрецията на ендорфин и поради тази причина се получава зависимост към алкохола.

Придържане към алкализиращо хранене от протеини и заленчуци / плодове в процентно съотношение 20 към 80 – Храните сами по себе си могат да бъдат кисели, алкални или с неутрално рН. Това обаче не е означава, че една храна с рН в киселата област е киселинно-образуващо (при някои храни, след метаболизиране, се получава алкална реакция и обратното). Типичен пример е лимона, на който, ако се измери рН на сока, ще бъде отчетена силно кисела реакция. При метаболизиране в организма, лимоновият сок е една от най-силните алкалообразуващи храни. И обратното рН на месото е алкално, но при метаболизиране дава кисела реакция, и така консумацията на месо, спрямо зеленчуци, които като цяло са алкализиращи, следва да бъде в съотношение 1:4. Бобовите растения са особено полезни, когато се цели алкализиращо хранене.

Балансираната диета трябва да съдържа съвсем малко въглехидрати (нишесте и захар). Въглехидратите са основната причина за натрупването на излишни мазнини в организма и надебеляването. Това се получава, когато протеините и мазнините в диетата не водят до натрупване на мазнини.

 

Запишете за нашият бюлетин за да бъдете сред първите научили за новите ни промоции.

Успешно се записахте за нашият бюлетин

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Оздравителен Център БЪДИ ПРОМЯНАТА! - Ибис will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.