Меню Затваряне

Какво е криотерапия?

Общата криотерапия е лечебна и общо оздравителна процедура, представляваща краткотрайно eкстремно охлаждане на горния слой на кожата с помощта на парите на течния азот с температура от – 120◦С до – 180◦ С.

Свръх ниските температури са най-съвременен и активен начин за отключване на механизмите на самооздравяване. Краткотрайното (1-3 минути) охлаждане на горния слой на кожата помага за нормализирането на обмяната на веществата, премахването на стреса и умората, помага за справяне с безсънието, повишава имунитета.

Криотерапията се основава на активацията на естествените защитни сили на организма, и поради това е напълно безопасна. Освен това, поради краткотрайността на въздействието, организмът не успява да се охлади прекомерно. Използването на азот при охлаждането (който заема три четвърти от състава на атмосферния въздух) прави процедурата екологично чиста и безвредна.

Един сеанс трае максимум 3 минути. Криотерапията позволява комплексното решаване на няколко задачи едновременно, при което организмът сам намира и регулира процесите, които са се отклонили от нормите.

Къпането в потоците от студен въздух, несъмнено, е много по–комфортно от обикновените методи за каляване или моржуване. И ещо: кръвта се насища с ендорфини – „хормоните на щастиего“, които даряват чувство за лекота и пълноценен Живот. А това означава, че задължително ще поискате да се върнете за поредната порция Здраве и радост.

Криотерапията е най-лесния и бърз начин за зареждане с бодрост и енергия и при това с пряка полза за Здравето.

Как протича процедурата?

Пациентът влиза в кабината в специални ботуши и бельо от естествени тъкани. Операторът повдига подемника така, че главата на пациента да се намира над горния край на кабината. Кабината се запълва със суха азотно-въздушна смес. Пациента поставя ръцете си на горния ръб на кабината. Благодарение на това, че при свръх ниски температури водни пари в сместа практически отсъстват, усещането е достатъчно комфортно, за разлика от къпането в леденостудена вода.

Операторът постоянно се намира в близост и контролира състоянието на пациента. Процедурата

продължава от две до три минути и при необходимост тя може да бъде прекратена по всяко време. След прекратяване на процедурата подемника се спуска и пациентът излиза от криосауната.

Как действа криотерапията?

По време на процедурата настъпва рязко охлаждане на горния слой кожа, в който са разположени рецепторите за студ, те изпращат към главния мозък мощен сигнал за наличие на опасност в периферията, без да съобщава за нейния характер. Заради бавното предаване, информацията постъпва в мозъка чак след приключване на процедурата, затова организмът започва старателно да проверява всички органи и системите в търсене на източника, и по този начин регулира всички жизнено важни процеси.

Под действието на студа кръвоносните съдове на кожата и подкожно-мастната целулоза се свиват, за да се разширят след процедурата и да получат прилив на кръв и хранителни вещества, засилват се обменните процеси в тези слоеве, ускорява се извеждането на продуктите на обмена, което подобрява състоянието и външния вид на кожата. Освен това, кратковременното въздействие на свръх ниските температури тонизира и укрепва кръвоносните съдове, представлява профилактика против появата на разширени вени, възстановява обмена на веществата и укрепва организма като цяло.

Особено ефективно е използването на криотерапията в комбинация с други физиотерапевтични процедури. В частност, криотерапевтичните сеанси позволяват да се облекчи мускулната треска след спортни занимания и прекрасно се съчетават с масаж.

В медицината криотерапията позволява да се съкрати времето за рехабилитация след болести, операции, да се намали медикаментозното натоварване върху организма, да се облекчи болката, както и да се облекчи изпълнението на лечебната гимнастика. В козметологията прилагането на криотерапията е полезно при лечението на акне, при антицелулитните процедури, при нормализация на теглото.

Общата аерокриотерапия широко се прилага в медицината благодарение на способността си да

подобрява ефективността на комплексната терапия и да снижава медикаментозното натоварване върху организма. Лечебните аспекти се свеждат най-вече до изразеното обезболяващо действие, дължащо се на студовата анестезия на рецепторите и стимулирането на производството на ендорфини, на противовъзпалителното и противоревматичното действие, свързано с усилването на ендогенната продукция на кортизол, на интензивния съдоразширителен и миорелаксиращ ефект.

Сред най-добре изучените направления за приложение на криотерапията е лечение на заболяванията на опорно-двигателния апарат (артрозо-артрити, спондилити, радикулити), кожни болести (дерматити, атопически невродермит, екзема, псориазис), корекция на хормонални нарушения, а така също психосоматични разстройства и депресивни състояния.

Много изследователи отбелязват положителния ефект от провеждането на сеансите криотерапия преди физическите упражнения при ревматичните за болявания, ефективността на които е свързана, преди всичко, с потискане на сковаността и болезнените усещания в ставите.

В кардиологията е потвърдено приложението на криотерапията за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания и лечение на вегетативно-съдовата дистония благодарение на трениращото действие върху централните и особено върху периферните звена на сърдечно-съдовата система, без повишени изисквания към дейността на сърцето и провокиране на исхемия на миокарда, нарушение на сърдечния ритъм и проходимостта.

Аерокриотерапията съществено усилва микроциркулацията и подобрява трофичните процеси в органите и тъканите, влияе на реологичните свойства на кръвта, притежава изразен имуномоделиращ ефект, способства за рязката активизация на детоксиционната система за защита на организма, което обуславя нейното използване при лечение на хроничния автоимунен хепатит, хроничния вирусен хепатит, цироза на черния дроб в стадиите на компенсация.

Криотерапията, също така, може да се прилага в неврологията за лечение на мигрените и нарушенията на съня. Получени са добри резултати при лечението на безплодие, неврохуморални нарушения на репродуктивните функции.

Освен това, криотерапията успешно се прилага за рехабилитация след тежки соматични заболявания и операции, лечение на синдрома на хроничната умора и корекция на имунния статус.

Общата криотерапия предизвиква рязко свиване, а след това силно разширение на кръвоносните и лимфните капиляри, благодарение на което се подобрява подхранването на кожата, активизира се обмена на веществата. Допълнителен фактор за подобряването на подхранването на кожата се явява повишаването на проницаемостта на клетъчните мембрани.

Криотерапията повишава ефективността на болшинството от козметичните процедури (маски, обвиване, инжектиране, пилинг, почистване, микродермабразио). Допълнително преимущество от използването на криотерапевтични процедури се явява техния обезболяващ ефект, а така също способността да се премахнат нежелателните странични явления, например, възпаления, отоци, което има място най-вече при оперативните и топлинни процедури.

При курсово прилагане, криотерапията дава също така продължителен козметичен ефект – повишава тонуса на кожата, подобрява кръвоснабдяването и подхранването, способства за подмладяване на възрастната и повехнала кожа, подобряване на състоянието на проблемната кожа. Също така, криотерапията е доказала своята ефективност при комплексната корекция на фигурата и при антицелулитните програми.

В спортната медицина общата аерокриотерапия се прилага преди всичко при лечението на спортни травми, заради способността й в продължение на 6-8 часа да потиска болката, при което аналгезията настъпва още след 5-10 минути след процедурата. Други съществени преимущества на въздействието на криопроцедурите са немедикаментозното потискане на отоци и скованост, ускоряване на процесите на регенерация. Провеждането на криопроцедури след занимания със

спорт, както за професионалните спортисти, така също и за спортистите-аматьори е възможност за тях да премахнат умората, да се отпуснат, да се ускори извеждането на продуктите от интензивната тренировка и да си осигурят здрав сън.

Общоизвестно е, че криотерапията осигурява тренировка на всички системи на организма и укрепване на имунната система. Тя като средство за профилактика на простудните заболявания и ОРВИ няма аналог. Освен това, в периода на провеждане на криопроцедури се подобрява съня, преминава раздразнителността, подобрява се настроението. Практически всички пациенти отбелязват подобряване на общото самочувствие и повишаване на работоспособността, прилив на енергия.

 

Запишете за нашият бюлетин за да бъдете сред първите научили за новите ни промоции.

Успешно се записахте за нашият бюлетин

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Оздравителен Център БЪДИ ПРОМЯНАТА! - Ибис will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.