Меню Затваряне

Хидроколонтерапията (Чревната хидротерапия) се практикува отдавна и е една от най-ефективните водолечебни процедури. У нас тя е въведена преди повече от 50 г. в гр. Хисар (Сливенски минерални бани) и гр. София. Постепенно методът се усъвършенства и модернизира.


През 2006 бе открит SPA-център Ибис (Оздравителен център БЪДИ ПРОМЯНАТА! – Ибис) с основно предназначение – чревна хидротерапия. Съоръжението, с което се провежда чревната хидротерапия, е от ново поколение на чревните вани. То е от типа на Отворената система, която се въвежда за първи път у нас, и има редица предимства пред досега използваната затворена система.


Какво представлява чревната хидротерапия? 


Чревната хидротерапия е безопасен и ефективен метод  за промивка на цялото дебело черво за максимално премахване на отпадъчната маса (екскрементите) в него без употребата на слабителни средства.


Чрез въвеждане на предварително филтрирана и темперирана вода в червото, естествената перисталтика се активира, натрупаните и застояли екскременти в него се размекват и изхвърлят. Този процес се повтаря неколкократно по време на една процедура.


Чревната хидротерапия трябва да се съчетава с прецизен здравословен хранителен режим и ежедневното поемане на достатъчно течности. В днешно време напредналите технологии позволяват безопасно и хигиенично провеждане на тази очистваща процедура.


Малко история 


Папирусът на Еберс от ХV в.пр.н.е. доказва, че иригациите (клизми) са били практикувани от древните египтяни, като начин за лечение чрез очистване на тялото. Според Плиний пречистването на организма чрез клизми в древен Египет е свързано със свещенната птица „ИБИС“, която сама се изчиства от паразити като с помощта на клюна си вкарва вода в своя анус и след това я изкарва.


Древни писания разказват за прилагането на ежедневни иригации и в Древна Азия от императори и техните приближени за физическо и душевно изчистване от натрупани мръсотии, както и за дълголетие.


ХVІІ в. станал известен като „Век на клизмите“. Била приемлива практика в парижкото общество да се наслаждават на по три-четири иригации дневно, като схващанията били, че вътрешното измиване или „подмиването“ е съпътствало доброто здравословно и душевно състояние.


Особено развитие чревната хидротерапия получава през ХХ в., най вече в Америка. Чревната хидротерапия е ангажирала вниманието на д-р James A. Wiltsie, който твърди: „Докато продължаваме да допускаме, че дебелото черво ще се грижи само за себе си, ще продължаваме да се заблуждаваме за най-важната причина за болестното здравословно състояние на цялото тяло.“ Сега този метод е широко разпространен освен в САЩ и в Канада, във всички европейски страни, и особена популярност има в Русия, Австралия и далекоизточните страни (Япония, Китай и др.).


Защо човек трябва да се грижи за своето дебело черво? 


В условията на съвременния живот и най вече с промененото хранене на хората, приемането на много лекарства, обездвижването, честите стресови състояния, с последващ срив на имунната система, са основните причини за дисбаланс на редица функции в организма, включително и на червата. Явява се необходимост от предприемане на предпазни мерки.


Както старателно измиваме и хигиенизираме кожата на тялото и лицето си, така трябва да почистваме и дебелото си черво. Още повече, че то е част от „канализационната“ система на организма, където се събират отпадъчните вещества.


При определени обстоятелства в дебелото черво може да настъпи застой на екскрементите, с последващо  натрупване, втвърдване, разлагане и поява на гниещи вещества и токсини. Това може да предизвика хронична диария, запек, болка и други неприятни симптоми като безсъние, тежко главоболие, задух и др. Натрупването на отпадъчни материи намалява чревната площ, затрудняват абсорбцията на хранителните вещества и екскрецията на метаболити, и токсини от организма с всички вредни последствия от това. Освен локални, могат да настъпят и общи явления – лесна умора, безсъние, отпадналост, промени в психическото поведение, главоболие, кожни болести и редица още. Голямата част от хората изобщо не се сещат за причината на настъпилите явления, за влошаване на здравословното им състояние и не търсят начини да ги отстранят.


Каква е ползата от чревната хидротерапия и какво се постига чрез нея? 


Чрез регулярното провеждане на чревната хидротерапия по естествен начин се постига масивна, дълбока и цялостна промивка на цялото дебелото черво. Методът е отлично средство за отстраняване на екскременти, токсини и гнилостни вещества от дебелото черво и за премахване на патологичните симптоми, дължащи се на задръжката на чревните екскременти. Той спомага за: подобряване на чревната перисталтика; механичното почистване на натрупаните  отпадъци, особено застоялите материи в атоничните участъци на червото; освобождаване на площи от чревната лигавица с подобряване на дейността й; хидратиране на организма или, както французите го наричат, „измиване на тъканите“; изхвърляне на токсини и отпадни метаболити от обмяната на веществата на тъканите; осигурява комфортна и физиологична дейност на цялото дебелото черво  и регулира функцията на целия чревен тракт; подобрява обмяната на веществата и повишава имунитета на организма.
За разлика от чревната хидротерапия, при обикновената клизма се постига промиване само на най-долната част от дебелото черво.


Техниката на поцедурата „Отворената система на чревна хидротерапия“ 


Техниката позволява автоматично и контролирано вливане на определено количество вода в дебелото черво, разпределено на малки порции – повтаряни многократно, при което с водата  започват да се отделят екскременти, газове, слуз и отпадни възпалителни материи.


Внесената най-модерна и най-нова техника (машина Angel of Water) от САЩ осигурява пълна безопасност, автоматичност и дискретност на процедурата без риск за настъпване на странични неблагоприятни ефекти.


По време на процедурата човек се съблича до кръста и се облича със специална престилка, настанява се в удобна поза на специалното ергономично легло. Няма дискомфорт или болка, а напротив чувството е много приятно и релаксиращо. След извършената процедура се чувства определена лекота и благоразположение. За човешкото здраве липсва всякакъв риск при правилно назначаване на процедурата.


Предимства на процедурата „Отворена система“ пред „Затворена система“ 


Отворената система  осигурява самостоятелност по време на процедурата. При нея не се получава смесване на чистата и отработена вода, за разлика от затворената система, при която двата вида води минават заедно в определен участък от ректалния накрайник.


Ректалният накрайник при отворената система е с диаметър на обикновен молив, докато при затворена система накрайника е с диаметър около 3 см.


Моментът на влизането на чистата вода в червото и излизането на отработената вода при отворената система се регулира самостоятелно от клиента, а при затворената система се регулира от хидротерапевта.


Отворената система е снабдена със специално ергономично легло-вана, докато при затворената система се лежи върху обикновена кошетка.


При отворената система няма необходимост от използването на тоалетна веднага след процедурата поради наличието на легло-вана.


По време на процедурата се осигурява непрекъснато физико-механично и микробиологично пречистване на водата, чрез филтри с активен въглен и UV система.


От колко процедури на чревна хидротерапия се нуждаете? 


Процедурата най-често се ползва самостоятелно или като съставна част от друга програма. Общият брой на процедурите в един хидротерапевтичен курс, както и тяхното редуванеq е индивидуално. Определящи са както състоянието на дебелото червоq така и наличните заболявания, възрастта и др. Най-често в началото се препоръчват 3 процедури през 3-5 дни, а след това по една месечно или през няколко месеца. Така  дебелото черво се поддържа в добро функционално състояние. Интервалът от 3-5 дни между първите процедури е необходим, за да бъде възстановена полезната и добра чревна флора до следващата процедура.


Поддържане хигиена на апарата 


Модерното хидротерапевтично оборудване в Оздравителен център БЪДИ ПРОМЯНАТА! – Ибис, е произведено в САЩ и функционира съгласно одобрението на строгите нормативи на FDA (Американска асоциация за храни и лекарствени средства). Работата с него подлежи на текущ контрол. В апарата е вграден температурно контролиран смесител за вода и възвратен клапан, сензори за следене на налягането и температурата, вградена система за химическа дезинфекция и пречистваща система. При работата се използват консумативи еднствено и само за еднократна употреба.


Кой и как ползва чревната хидротерапия в света? 


Методът се ползва от хора с различна  възраст и пол, от здрави или от хора с всякакви оплаквания, свързани с тяхното Здраве. Много от тях твърдят, че в резултат на проведените хидротерапевтични процедури, са премахнали лекарствата и са започнали да водят по-пълноценен и здравословен начин на живот.


Показания за приложение на чревната хидротерапия 


Преди всичко методът се вписва в новото направление на медицината – съхранение Здравето на здравия човек. Освен това той е подходящ и като подпомагаща терапия в оздравителния процес на редица заболявания като: заболявания на дебелото черво – хроничен колит, чревни възпалителни бактериални, микотични или паразитни процеси, неусложнени хемороиди, атонично дебело черво и др., и съпътстващите ги патологични симптоми: запек, диария, газове и слуз. Заболявания на други органи – целулит, наднормено тегло с обменни нарушения, мигрена, депресии и неврози, белодробна астма и алергии, хроничен простатит, дерматити, ревматични и чернодробни заболявания.


Противопоказания за приложение на чревната хидротерапия


Като всяка хидротерапия и чревната хидротерапия има своите противопоказания най-честите от които са: всички остри възпалителни заболявания, активирани хемороиди, ректални кисти и фистули, скорошни операции, злокачествени заболявания, пресни кръвоизливи – особено от храносмилателните пътища или с придружаваща анемия, изразени хернии, психически заболявания извън ремисия, чернодробна цироза, сърдечна недостатъчност, бременност и др. Нормалият менструален цикъл на жената не е противопоказен за прилагане на чревна хидротерапия.


Необходима ли е предварителна консултация с личния лекар? 


При здравите хора, които нямат никакви оплаквания, не се налага предварителна лекарска консултация. При наличие на изразено или даже дискретно заболяване се изисква мнението на личния лекар или съответния специалист.


Чревната хидротерапия в Оздравителен център БЪДИ ПРОМЯНАТА! – Ибис е съчетана с различни видове ръчни и апаратни масажи на водещите немски фирми Kneipp и Nemectron.


 

hct_1

 

 

hct_2

 

Запишете за нашият бюлетин за да бъдете сред първите научили за новите ни промоции.

Успешно се записахте за нашият бюлетин

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Оздравителен Център БЪДИ ПРОМЯНАТА! - Ибис will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.